Arcadia Discovery Tour

Δύο είναι τα πιο χαρακτηριστικά χωριά της Αρκαδίας που λατρεύουν οι Έλληνες και τον τελευταίο καιρό έχουν ανακαλύψει ακόμη και ξένοι: η Δημητσάνα και η Βυτίνα. Μόλις 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα, αυτά τα δυο χωριά προσφέρουν μια όαση ειρήνης και ηρεμίας όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει στις δεκαετίες του ’50 -’60, ακριβώς όπως τα αυτοκίνητά μας!
Για να απολαύσουμε αυτή την αίσθηση, τα 14 πληρώματα μας είχαν σαν πρώτη στάση την παραδοσιακή Ταβέρνα “Το Λάθος” στη Δημητσάνα όπου συνταγές τις γιαγιάς είναι μαγειρεμένες με φυσικά προϊόντα όπως παλιά.

 

Λίγα μέτρα από το κέντρο, αφήσαμε τα Jaguars μας να ξεκουραστούν μπροστά στο μοναδικό ξενοδοχείο με ασφαλές και μεγάλο πάρκινγκ και πραγματική ζεστή φιλοξενία: το «Nerida Boutique Hotel». Ήρθε η ώρα να απολαύσουμε έναν καφέ ατενίζοντας την εκπληκτική θέα από τα μπαλκόνια του “Nerida”

.

Το απόγευμα περπατήσαμε στο κέντρο της Δημητσάνας, χαρακτηρισμένος «παραδοσιακός οικισμός». Τα τέλεια ανακαινισμένα πέτρινα σπίτια μαρτυρούν τη σημασία αυτού του πολιτιστικού και βιοτεχνικού κέντρου που από τον 16° αιώνα γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη.

Ο περίπατός μας πάνω-κάτω στα σοκάκια του χωριού μας άνοιξε την όρεξη και βρεθήκαμε όλοι μαζί στη γνωστή ταβέρνα «Στο Κιούπι». Στο τέλος του δείπνου κάναμε ένα πάρτι γενεθλίων -έκπληξη για την αγαπημένη μας Σόφη. Το τοπικό ζαχαροπλαστείο “Γλυκό Μπαρούτι” πίσω από τον κόκκινο Ε-Type, μας πρόσφερε μια όμορφη τούρτα για να εκφράσει τον θαυμασμό και την χαρά που επισκεφτήκαμε την Δημητσάνα με τα υπέροχα αυτοκίνητά μας. Στη τούρτα απεικονίζονταν μια εντυπωσιακή κόκκινη XK120.

 

 

Η δεύτερη ημέρα της περιήγησής μας ήταν ιδανική για να επισκεφθούμε το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.

 

Αυτό το ασυνήθιστο μουσείο έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς με ξύλινα γρανάζια που μας θύμιζαν σε αρχαϊκό στάδιο τα πιο εξελιγμένα που υπάρχουν στα πρώτα αυτοκίνητα.

Όλα τα εργαστήρια περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά. Όλοι οι μόνιμοι εξοπλισμοί έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους λειτουργία, ακριβώς όπως κάνουμε και εμείς με τα αυτοκίνητά μας. Σε ένα από τα πέτρινα κτίρια στεγάζεται το βυρσοδεψείο. Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούσαν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας και βάψιμο των δερμάτων.

Αυτός ήταν ίσως ο πλέον ενδιαφέρων χώρος για κάθε συλλέκτη καθώς το δέρμα είναι τόσο σημαντικό στην ανακαίνιση και αποκατάσταση ενός κλασικού αυτοκίνητου! Τώρα που όλος ο κόσμος αναζητά πιο φυσικούς και λιγότερο ρυπογόνους τρόπους για να βάψει τα δέρματα, επιστρέφουμε επιτέλους στις ρίζες των αρχαιότερων τεχνικών.

Οι δυο πιο σημαντικοί χώροι για την ιστορία της Ελλάδος είναι το μπαρουτόμυλο, που κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 τροφοδότησε τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό και η έκθεση για το εορτασμό των 200 χρονών από την Ελληνική Επανάσταση. Υπάρχουν αυθεντικά κειμήλια των ηρώων της εποχής με τα προσωπικά τους αντικείμενα, όπλα, πορτρέτα και προτομές αρχιερέων, οπλαρχηγών πρωταγωνιστών του Αγώνα, όπως εκείνα του Γρηγόριου Ε´, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Δεληγιάννη, του Μαυρομιχάλη και του Παπαφλέσσα.

Από τα παράξενα ευρήματα, μας έχει κάνει εντύπωση ένα χειρόγραφο γράμμα του Κολοκοτρώνη που, λόγω έλλειψης χαρτιού, ζητάει να μαζευτούν τα τετράδια των μαθητών στη Δημητσάνα για την κατασκευή φυσιγγίων!  

 

Στο τέλος της εντυπωσιακή επίσκεψης, μας περίμενε και ένα ευχάριστο coffee break προσφορά του Μουσείου.

___________________________________________________________________________________________

Η διαδρομή μας συνέχιζε για το πιο glamour mountain village της Αρκαδίας. η Βυτίνα όπου μας υποδέχτηκε στην κεντρική πλατεία ο Αντιπρόεδρος της κοινότητας κ. Φώτης Κατσούλιας. Τον ευχαριστήσαμε με μια αναμνηστική πλακέτα του Jaguar Club of Greece για την φιλοξενία και για τα δώρα προς όλους μας.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του κόσμου για τα ιστορικά μας αυτοκίνητα. Απαντήσαμε σε πολλές ερωτήσεις για να για να μεταδώσουμε στους νεότερους το πάθος για αυτά τα κινητά μουσεία που διατηρούμε ζωντανά με τόση αγάπη… την ίδια αγάπη που έχουμε για την δική μας παρέα, για αυτό ανυπομονούμε να βρεθούμε ξανά!

Ευχαριστούμε την Αζα, την Yvonne, την Σόφη, τον Τάσο, τον Αλέξανδρο και τον Μπάμπη για τις φωτογραφίες.

Δημοσίευση άρθρου μας στο Αγγλικό περιοδικό του XK club.

Δημοσίευση άρθρου μας στο Αγγλικό περιοδικό του E-type club.