Legal & ΕΟΦΙΛΠΑ

Σύνοψη των διατάξεων για την κυκλοφορία οχημάτων με ιστορικές πινακίδες:

Την Πέμπτη 28/1/2021 ανακοινώθηκαν τα βασικά σημεία της πρότασης του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Διευκρίνηση: η Δ.Ο.Π.Ο. «Διεθνής Ομοσπονδία Παλαιών Οχημάτων» ή γνωστότερη ως “FIVA” αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την ομοσπονδία ΕΟΦΙΛΠΑ όπου το Jaguar Club of Greece είναι μέλος της.
Ως Club παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσουμε σχετικά.  Η ανακοίνωση:

“Τη διαδικασία χορήγησης των πινακίδων για ιστορικά αυτοκίνητα αλλά τους περιορισμούς στην κυκλοφορία τους, ορίζει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το σχέδιο νόμου παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ως ιστορικά μπορούν να κυκλοφορούν οχήματα που είναι τουλάχιστον 30 ετών, ενώ έως τα 45 τους έτη υποχρεούνται να καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας. Επίσης, κάθε 5 χρόνια θα τους χορηγείται πιστοποιητικό συμμόρφωσης. Για παραβάσεις του νόμου, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τις 5.000 ευρώ.

Τα βασικά σημεία της πρότασης συνοψίζονται στα εξής:

Α. Χαρακτηρισμός ενός οχήματος ως όχημα ιστορικού ενδιαφέροντος
Σχετική βεβαίωση χορηγείται αποκλειστικά από φορείς που υποδεικνύονται ή/και εκπροσωπούν νόμιμα στην Ελλάδα τη Δ.Ο.Α. ή τη Δ.Ο.Μ. ή τη Δ.Ο.Π.Ο. για οχήματα τουλάχιστον 30 ετών. Οι άνω φορείς χορηγούν κάθε 5 χρόνια πιστοποιητικό συμμόρφωσης οχήματος ιστορικού ενδιαφέροντος.

Β. Χορήγηση στοιχείων κυκλοφορίας (άδειας και ειδικών πινακίδων) από τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών
Δικαιολογητικά που προσκομίζονται: Βεβαίωση χαρακτηρισμού, Πιστοποιητικό συμμόρφωσης, Τεχνικός έλεγχος οχήματος κάθε έτος. Μετά τη χορήγηση των ειδικών πινακίδων γίνεται υποχρεωτική διαγραφή του οχήματος από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και εγγραφή του στο Μητρώο Οχημάτων Ιστορικού Ενδιαφέροντος του Υπουργείου. Καταβάλλεται τέλος έκδοσης αδείας και πινακίδων.

Γ. Κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος 
Κυκλοφορούν με τους όρους και προϋποθέσεις των άρθρων 88 και 90 του Κ.Ο.Κ., ασφαλίζονται υποχρεωτικά και επιτρέπεται να κυκλοφορούν στον μικρό δακτύλιο. Καταβάλλονται Τέλη Κυκλοφορίας, με εξαίρεση τα οχήματα άνω των 45 ετών.

Δ. Πρόστιμα και κυρώσεις 
Για παραβάσεις του ΚΟΚ επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον ΚΟΚ κυρώσεις, ενώ για παραβάσεις του παρόντος νόμου επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 500 – 5.000 ευρώ στους Φορείς (εκπρόσωποι ή υποδεικνυόμενοι από ΔΟΑ, ΔΟΜ, ΔΟΠΟ) και στους ιδιοκτήτες των οχημάτων και αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Ε. Μεταβατικό στάδιο έως την εφαρμογή του νέου πλαισίου
Όσα οχήματα έχουν χαρακτηριστεί και πληρούν τις προϋποθέσεις του νέου πλαισίου, διατηρούν τον χαρακτηρισμό τους, εφόσον είναι 30 ετών την ημερομηνία αίτησης χορήγησης στοιχείων κυκλοφορίας. Όσα ιστορικά οχήματα δεν έχουν λάβει στοιχεία κυκλοφορίας 18 μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου, απαγορεύεται να κυκλοφορούν.”

Δημοσιεύσεις από
https://www.gocar.gr/news/feed/34847,Istorika_oxhmata_Neo_pistopoihtiko_ka8e_.html
https://www.autoblog.gr/2021/01/28/ti-allazei-sta-istorika-autokinhta/
https://www.zougla.gr/greece/article/ti-8a-isxisi-gia-ta-istorika-oximata-i-pente-nes-ri8misis
https://www.4troxoi.gr/4t-classic/agonesdiorganoseis/nees-rythmiseis-gia-ta-istorika-ohimata

Είναι ακόμα σε ισχύ η ΚΥΑ 24/12/19 – ΦΕΚ 31/12/2019

Πότε επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα οχήματα με ιστορικές πινακίδες :

  • Στις εκδηλώσεις εγκεκριμένες από το υπουργείο, όπως εκείνες του Jaguar Club. Επιτρέπεται μέχρι δύο ημέρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης και μόνον για την άπαξ διαδρομή από τον χώρο στάθμευσης μέχρι το σημείο εκκίνησης. Επίσης μία ημέρα μετά την λήξη και μόνον για την άπαξ διαδρομή από το σημείο τερματισμού μέχρι τον χώρο στάθμευσης. Ο συμμετέχων πρέπει να έχει λάβει αποδοχή συμμετοχής.
  • Κάθε εργάσιμη ημέρα για την μεταφορά του σε συνεργείο εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένα ραντεβού (π.χ. e-mail) και για την συντομότερη διαδρομή από τον χώρο στάθμευσης μέχρι το συνεργείο και σε περιορισμένη γεωγραφική περιοχή.
  • Κάθε Κυριακή και σε περιορισμένη γεωγραφική περιοχή. Για το λεκανοπέδιο είναι η περιφέρεια Αττικής εκτός των νήσων.

Ιστορικά Οχήματα:

Όλα τα οχήματα που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως ιστορικού ενδιαφέροντος σε πρότερο χρονικό σημείο με βάση προγενέστερες διατάξεις, διατηρούν τον σχετικό χαρακτηρισμό. (Αρθρο 4 ΚΥΑ – ΦΕΚ31/12/19)

Ο χαρακτηρισμός των ιστορικών οχημάτων γίνεται υποχρεωτικά μόνο από τους αντιπροσώπους της FIVA, FIA, FIM (FIM για μοτοσυκλέτες). (Αρθρο 1 –  ΚΥΑ 24/12/19 – ΦΕΚ 31/12/2019).

Έγγραφα που κάθε όχημα θα πρέπει να έχει:

Νόμιμη άδεια οδήγησης και
Αποδεικτικό ασφάλισης του οχήματος
Ιστορικές πινακίδες
Βεβαίωση του διοργανωτή, στην οποία αναγράφεται η απόφαση αδειοδότησης και βεβαιώνεται η ημερομηνία διεξαγωγής και η διάρκειά τους, καθώς και η συμμετοχή του συγκεκριμένου οχήματος σε αυτήν.

Υπενθυμίζω ότι ο μόνος αντιπρόσωπος της FIVA που έχει δικαίωμα να πιστοποιεί τα ιστορικά οχήματα (ANF) είναι η ομοσπονδία ΕΟΦΙΛΠΑ όπου το Jaguar Club είναι μέλος. Το Jaguar Club of Greece για τα Μέλη του διεκπεραιώνει χωρίς επί πλέον κόστη όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες με την ΕΟΦΙΛΠΑ και βοηθά το μέλος σε κάθε βήμα της διαδικασίας πιστοποίησης. Η βοήθεια αυτή ενεργοποιείται για κάθε όχημα του μέλους, όχι μόνο για τα Jaguar.

Επισυνάπτουμε:
Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ΦΕΚ 31/12/2019 ΕΔΩ

Επίσης Επισυνάπτουμε (για ιστορικούς μόνον λόγους καθότι έχουν καταργηθεί) τις προηγούμενες αποφάσεις του 2019
Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)  25/2/2019 ΕΔΩ
Εγκύκλιος 24/4/2019 ΕΔΩ
Εγκύκλιος 26/7/2019 ΕΔΩ
Εγκύκλιος 24/9/2019 ΕΔΩ
Ανακοίνωση ομοσπονδίας 27/9/2019 ΕΔΩ

Περισσότερες πληροφορίες από το Jaguar Club of Greece.

(Ενημέρωση: 1 Φεβρουαρίου 2021)