Wine & Waves

(Friday 6) Saturday 7+Sunday 8 May 2022

Μπορεί να μην είναι προφανές αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ ένα Jaguar αντίκα και ενός καλού παλαιωμένου κρασιού και για αυτό αποφασίσαμε να την διερευνήσουμε στο καλλίτερο οινοποιείο της Πελοποννήσου.

Όπως ένα πολύ καλό Jaguar αντίκα, έτσι και ένα παλαιωμένο κρασί θέλει την σωστή συντήρηση. Ένα πλούσιο παλαιωμένο κρασί σαν αυτά που ωριμάζουν στο κελάρι του Κτήματος Σκούρα μοιάζει πολύ με μία Jaguar αντίκα στο γκαράζ του: και τα δύο έχουν ανάγκη από την σωστή υγρασία, θερμοκρασία και αγάπη.

Επίσης και τα δυο περιμένουν κάποιον που καταλαβαίνει την αξία τους, να τα βγάλει έξω για αναπνεύσουν και να τα χαρούν όλοι.

Όπως το Jaguar Heritage Trust Certificate καταγράφει την ημερομηνία κατασκευής, τους αριθμούς σασί, καρότσας και κιβώτιο, με τον ίδιο τρόπο πάνω στην ετικέτα των σοβαρών κρασιών αναγράφεται η χρονολογία της εμφιάλωσης, η ποικιλία των σταφυλιών, η σύσταση του terroir, και το bouquet του. Στα Concourse d’Elegance των αυτοκίνητων αντίκα υπάρχει ο Πρόεδρος της Επιτροπής των κριτών. Έτσι και αποκλειστικά για το Jaguar Club of Greece ο περίφημος Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης , μας τίμησε με την παρουσία του. Σαν ένας μεγάλος Μαέστρος ορχήστρας έχει διευθύνει μια συμφωνία με crescendo των bouquets από τις πιο εκλεκτές ετικέτες και επιτυχημένες χρονιές “premium wines” του Κτήματος Σκούρα.

Σε αυτό το prive’ σεμινάριο, μάθαμε πολλά περίεργα μυστικά όπως την παλαίωση του «Peplo»: ένα αρωματικό ροζέ με 1/3 Αγιωργίτικο που ωριμάζει σε βαρέλια ακακίας, 1/3 Syrah που «κοιμάται» στις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή και 1/3 Μαυροφίλερο που του δίνει το τελικό ροζ χρώμα χάρι στην φλούδα  τυλιγμένη σε ένα υφασμάτινο «πέπλο», βουτηγμένη στους κεραμικούς αμφορείς που βλέπουμε εδώ πίσω από τον κ. Γιώργο Σκούρα.

Εμπνεύστηκε τους αμφορείς από την Αρχαία Ελλάδα όταν οι κεραμικοί αμφορείς επινοήθηκαν και έπειτα υιοθετήθηκαν και από τους Ρωμαίους ως κύρια μέσα μεταφοράς και αποθήκευσης κρασιού ή λαδιού  σε όλη τη Μεσόγειο και τις επαρχίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας περίπου έως τον 16o αιώνα.

Από το ειδυλλιακό τοπίο με τις κληματαριές, οδηγήσαμε μέχρι το Σαρωνικό κόλπο και τερματίσαμε στο παραθαλάσσιο “Κalamaki Beach Hotelόπου μας είχαν περιφράξει ειδικές θέσεις παρκινγκ μόνο για τα δικά μας αυτοκίνητα.

 

Εκεί απολαύσαμε την εκθαμβωτική θέα της θάλασσας και, μετά το σεμινάριο οινολογίας,  το απόγευμα λάβαμε μέρος σε ένα χαλαρό “Happy Hour & Technical Seminar” στο κήπο με θέμα «Τα μπουζί»: διαφορετικές επιδόσεις για κάθε είδος και πως μας βοηθούν στην διάγνωση σωστού μίγματος στα καρμπυρατέρ. Το βράδυ δειπνήσαμε στο πλούσιο buffet του ξενοδοχείου με θέα ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα.

Την Κυριακή ηταν άλλη μια ηλιουστη ημέρα τέλεια για βόλτα coast to coast από το Σαρονικό στο Κορινθιακό κόλπο μέχρι την Λίμνη Βουλιαγμένης Λουτρακίου.  Χαρακτηρισμένη από την UNESCO τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η μικρή αυτή τουρκουάζ λιμνοθάλασσα, βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου. Η παραλία της είναι αμμώδης και τα νερά της επικοινωνούν με  αυτά του Κορινθιακού κόλπου με ένα στενό κανάλι. Τα νερά της είναι πολύ αλμυρότερα από της ανοιχτής θάλασσας και ανανεώνονται με το φαινόμενο της παλίρροιας και της άμπωτης κάθε περίπου 6 ώρες.

 

Το «Καραϊβικό» χρώμα της θάλασσας μας οδήγησε μέχρι το πανέμορφο “Ypanema”, το καλλίτερο και πιο cool καφέ εστιατόριο της λιμνοθάλασσας. Μας είχε κρατήσει και τραπέζια και φυσικά…θέσεις VIP για τα αυτοκίνητά μας!

 

Παρόλο που κάποιοι από εμάς είχαν ακόμα το Jaguar τους στο μηχανικό για συντήρηση, δεν ήθελαν να χάσουν αυτή την ιδιαίτερη εκδήλωση και ήρθαν με συμβατικό αμάξι και για αυτόν τον λόγο δεν φαίνονται στις φωτογραφίες μας. Αλλά το σημαντικό για όλους εμάς πρώτα από όλα είναι η φιλία και οι ειλικρινείς σχέσεις και μετά η κοινή αγάπη και θαυμασμό για τα αυτοκίνητά μας.

Δημοσίευση άρθρου μας στο Αγγλικό περιοδικό του E-type club.

XK Club “Wine and waves
of Jaguar Club of Greece”
E-type Magazine No300 (2022-Sep)